whatsapp


  • Avenue İstanbul Cumhuriyet Mah. D-100 Karayolu Cad. A Blok No: 48 Kat: 1 D: 54 Beykent-Büyükçekmece
  • +90 552 396 79 29
  • [email protected]

20 Yaş Dişi

20 yaş dişleri çenenin arka kısmında en son çıkan azı dişleridir. Genellikle 16-20 yaş aralığında ve en son çıkan diş olması sebebi ile halk arasında “akıl dişi” olarak adlandırılmaktadır. Çenenin arka kısmında yer alan bu işler genelde çene yapısı ile uyumlu olmadığından çıkışı ya da çene içerisine yerleşimi aşamasında pek çok bireyde ağrı, apse, ateş gibi olumsuz etkiler göstermektedir. Bu nedenle pek çok 20 yaş dişinin çekilmesi ya da ameliyatla alınması gerekir.

Sebep olduğu ağrı, şişlik ya da enfeksiyon nedeni ile yarattığı rahatsızlık hissinin yanı sıra çene yapısında bozulmaya ya da komşu dişlerin zarar görmesine sebep olan yirmi yaş dişleri çıkmaya başladığı andan itibaren bir diş hekimi kontrolü yapılmalı ve onun yönlendirmesine göre hareket edilmelidir. Çene yapısı uygun olan bireylerde 20 yaş dişlerine herhangi bir müdahale yapılmasına gerek kalmaz. Bazı bireylerde ise çene yapısı uygun olmasına rağmen diş çıkış açısının farklı olması nedeni ile diş etine gömülü olarak çıkan dişlerin ameliyat ile ağız içerisinden uzaklaştırılması gerekir.

Düzenli diş hekimi kontrolünden geçmeyen pek çok birey yaşadığı ağrı, apse vb. rahatsızlıklar sonunda yirmi yaş dişinin çıktığının farkına varır. Çene yapısında komşu dişlerde rahatsızlık yaşanmaması, ağrı, ateş, apse vb. sorunlar nedeni ile hayat kalitesinin olumsuz olarak etkilenmemesi için diğer rahatsızlıkların önlenmesinde olduğu gibi düzenli diş hekimi kontrolü şarttır.

Ağız ve diş sağlığı konusunda uzman görüşü almak üzere Beylikdüzü Beykent’te bulunan kliniğimizi ziyaret edebilir, sorularınız için whatsapp hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Osman Çengel Ağız ve Diş Sağlığı Kliniğinin açık adresi ve iletişim bilgilerine erişmek için bu linke tıklayınız.