whatsapp


  • Avenue İstanbul Cumhuriyet Mah. D-100 Karayolu Cad. A Blok No: 48 Kat: 1 D: 54 Beykent-Büyükçekmece
  • +90 552 396 79 29
  • [email protected]

Engelli Bireylerde Ağız ve Diş Sağlığı

Bedensel ve zihinsel engelli çoğu birey çocukluk çağından itibaren pek çok başka sorunla baş etmek zorunda olduklarından süreç içerisinde ağız ve diş bakımına verilen önem geri plana atılmaktadır.

Engelli hastaların ilerleyen yıllarda ağız ve diş sorunu yaşamasının önüne geçmek için çocukluk çağından itibaren annesi ya da bakımını üstlenen kişi tarafından yönlendirilmesi ve bilinçlendirmesi gerekmektedir. Hafif engelli hastaların düzenli olarak yapacakları diş hekimi ziyaretleri sırasında ilerleyen dönemde ortaya çıkabilecek ağız ve diş sağlığı problemlerinin önüne geçilebilir.

Fakat özellikle ağır engelli hastalarda ağız ve diş bakımında yeterli önem gösterilememekte, dişler fırçalanamamakta, beslenme ağırlıklı olarak püre tipi beslenme ile yapıldığından dişler üzerinde artık gıdalar kalabilmektedir. Bunun sonucunda da dişler erken dönemde çürümekte, diş eti problemleri ortaya çıkmaktadır. Sorun ancak ağrı, apse ya da ağır koku hissedildiğimde gün yüzüne çıkmaktadır. Bu defa da özellikle ağır engelli hastaların diş kliniklerinde tedavi güçlüğü ortaya çıkmaktadır.  Özellikle iletişim yetisi gelişmemiş ya da ağır sendromu olan hastalar ile diş hekimi iletişim kuramamaktadır.

Bu nedenle de ağır engelli hastalarda etkili, hasarsız ve kısa sürede muayene ve tedavi gerçekleştirmek amacı ile genel anestezi devreye alınmaktadır. Genel anestezi altına alınacak hastanın öncelikli olarak kan testleri yapılmakta reanimasyon uzman görüşü alınmaktadır. Tüm prosedürlerin tamamlanmasının ardından hastaya genel anestezi altında teşhis ve tedavi yapılmaktadır.

Yapılacak olan işlemin tamamlanmasının ardından anestezi sonlandırılmakta hasta yaklaşık iki saat süre ile gözlem altında tutulduktan herhangi bir sorun gözlenmemesi halinde evine gönderilmektedir.

Uzman diş hekimi kadromuz ile ağız ve diş sağlığınızı korumanız, ihtiyaç halinde estetik diş hekimliği uygulamalarından faydalanmanız için Beylikdüzü, Beykent’de hizmetinizdeyiz.

Ağız ve diş sağlığı konusunda uzman görüşü almak üzere Beylikdüzü Beykent’te bulunan kliniğimizi ziyaret edebilir, sorularınız için whatsapp hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Osman Çengel Ağız ve Diş Sağlığı Kliniğinin açık adresi ve iletişim bilgilerine erişmek için bu linke tıklayınız.